Doi membri ai unei bande de crimă organizată română, care este implicată într-o infracțiune cibernetică de milioane de euro în Europa și SUA, au fost condamnați pentru fraudă cu carduri de credit false.
Daniel Almajanu, în vârstă de 35 de ani, a folosit carduri de credit false folosind un aparat de skimmer, în timp ce Albert Gimy Linul, în vârstă de 29 de ani, care a fost prins cu el, vizita magazinele din Dublin cumpărând diferite lucruri cu respectivele carduri.
Biroul Național pentru Criminalitate Economică din Garda a descris condamnările ca fiind semnificative, întrucât Almajanu era o țintă pentru aplicarea legii în Europa și SUA.
Peste 30 de miliarde de euro s-au pierdut în întreaga lume anul trecut din cauza fraudelor cu sisteme cibernetice, 20 de milioane de euro doar în Irlanda.
Gruparea organizată producea carduri de credit și de debit false, care erau realizate din orice card de plastic, inclusiv carduri de loialitate și bonuri cadou.
Mai întâi au folosit un „skimmer deep insert” pentru a colecta numerele de card ale clienților la punctele bancare din Marea Britanie și le-au pus pe cardurile false folosind un computer și un cititor de carduri.
De asemenea, au folosit skimmerul pentru a fura detaliile cardului de la clienții de la aparatele de bilete din metroul londonez.
Detaliile a peste 1.000 de cărți de credit se aflau pe computer, pe care autoritățile le-au găsit atunci când au percheziționat casa celor doi bărbați din strada Prussia din Dublin.
Detaliile cardului le-au oferit potențialul de a fura până la 5 milioane de euro.
Almajanu și Linul au fost prinși când doi detectivi, Will McCarthy și Ruth Finnegan, i-au observat acționând suspicios în Temple Bar din Dublin pe 13 februarie, anul trecut.
Când au fost opriți, Almajanu avea cinci cărți de credit false, Linul avea 60 ascunse în șosetă.
Biroul Național pentru Criminalitate Economică a spus că Almajanu este liderul bandei de crime organizate din România. El a fost anterior deportat din Marea Britanie după ce a executat doi ani de închisoare pentru infracțiuni de fraudă.
Linul are două condamnări anterioare în Irlanda pentru manipulare de bunuri furate periculoase și 22 de condamnări anterioare în străinătate – inclusiv în România – pentru furt, fraudă și infracțiuni cu droguri.
Almajanu, care este și el originar din România, are patru condamnări în România și Marea Britanie pentru infracțiuni similare de fraudă. Olan Callanan, care l-a apărat pe Linul, a declarat că clientul său este bine educat și a urmat facultatea înainte de a renunța și a lucra în construcții și spălătorii auto.
S-a mutat în Marea Britanie pentru a lucra în construcții și s-a implicat într-o „criminalitate la nivel scăzut” acolo, a aflat Curtea.
Judecătorul Melanie Greally a declarat că Almajanul l-a recrutat pe Linul și i-a plătit doar 500 de euro. indicând nivelul său de vechime în bandă.
Curtea Penală a Circuitului Dublin l-a condamnat la patru ani și patru luni de închisoare .
Deși frauda cu cardul de credit este principala afacere a grupării organizate, aceștia erau, de asemenea, legati de traficul de persoane, spălare de bani și prostituție.
Peste 90% din frauda activată cibernetic este comisă online. Nu este necesar un număr PIN pentru a utiliza detalii de card frauduloase în SUA, iar autoritățile de acolo cred că românii au furat până la 20 de milioane de dolari.